29 листопада 2021, 08:10, Політика

У ВРУ ініціюють закон про торгівлю через стрімке зростання цін на продукти харчування

Сьогодні нагальним є ухвалення у парламенті закону про торгівлю. Про це у інтерв'ю AgroPolit.com повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

Він додав, що сьогодні існує багато нарікань на зловживання у торгівлі.

«Не секрет, що за гроші українського товаровиробника рітейли закуповують за кордоном товари і їх продають в своїх мережах, тоді як український виробник змушений по місяцю і більше чекати розрахунків за поставлену продукцію в супермаркети чи інші магазини. Це треба просто зупинити. Як можна сьогодні за м'ясо, термін зберігання якого 3 дні – розтягувати період розрахунку до 90 днів? А подеколи ще довше. Як можна за хліб, термін зберігання якого 2 дні, платити протягом 120 днів? Виробник ці відтермінування з повернення коштів теж змушений закладати при формуванні ціни м’яса, яєць, борошна, олії. Торговельні мережі фактично за рахунок українських виробників беруть собі безвідсотковий кредит на власні оборотні потреби», — повідомив нардеп.

Він додав, що проєкт закону існував ще до роз’єднання Мінагрополітики, але він був далекий від реальної потреби ринку.

Тому зараз саме час його писати спільно з аграрними асоціаціями, урядом та депутатами. При цьому слід пам’ятати: опір його прийняттю буде шалений з боку тих же торгових мереж», — підсумував Іван Чайківський.

Детальніше читайте за посиланням.

Нагадаємо, у ВРУ ініціюють зменшеня мінімального строку оренди земель держпідприємств.

в