28 грудня 2022, 10:15, Логістика/Техніка

Чайківський назвав умови для транзиту українського зерна через білорусь

Сьогодні ні політичного, так і з економічного погляду транзит Українського зерна через територію Білорусі неможливий. Про це заявив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, повідомляє Latifundist.com.

 

«Насправді нам дуже важко вірити словам чиновника білоруського МЗС, який запевняє керівників ООН у тому, що для транзиту українського зерна через білорусь жодних перешкод немає. А за якийсь час ми чуємо про пересування територією цієї країни російської військової техніки... Про який транзит можна говорити в цій ситуації?», — сказав Іван Чайківський.

Він наголосив, що заяви білоруської сторони націлені не стільки на сприяння експорту українського зерна, скільки на пом'якшення міжнародних економічних санкцій, накладених на країну за допомогу рф.

Невипадково і влітку, коли олександр лукашенко вперше заявив генсеку ООН про готовність до транзиту українського зерна, і зараз паралельно звучать прохання до ООН про зняття з білорусі заборони на експорт добрив», — додав Чайківський.

Також він не виключає, що в майбутньому білорусь знову стане стратегічним партнером України, як до війни, коли торговельний оборот між нашими країнами перевищував $6 млрд.

Але спочатку у білорусі має змінитись влада, а країна має обрати демократичний шлях розвитку», — констатує експерт.

Щодо безпосередньо транзиту українського зерна через білорусь, то, за словами Чайківського,  зараз це абсолютно  нежиттєздатна ідея.

Занадто високі ризики. В умовах, коли на території білорусі концентруються російські війська і не виключено вторгнення в Україну з її території, ніхто не дасть гарантій безпеки вантажу. Неминучими є проблеми з його страхуванням та інші технічні складності», — сказав він. 

Фактично, наголосив Іван Чайковський, єдиний реальний варіант — організація міжнародного сухопутного коридору на кшталт морського, що також малоймовірно, враховуючи обмежену пропускну спроможність білоруських залізниць.

Нагадаємо, що в ООН повідомили, що білорусь погоджується надати можливості для транзиту українських зернових через свою територію для експорту з литовських портів. 

в