Експерти пояснили причину стрімкого зростання цін на олійні
Експерти пояснили причину стрімкого зростання цін на олійні

Після різкого обвалу котирувань на нафту, тиск на ціни рослинні олії посилився, але інформація про нові страйки в портах Аргентини і блокування експорту надала підтримку цінам на соєву олію. Про це повідомляє graintrade.

На ринках рослинних олій зберігається невизначеність з рівнями виробництва сої та ріпаку в новому сезоні, оскільки площі сівби в США і Канаді хоч і збільшені, але посушлива погода поки не дозволяє розраховувати на різке зростання виробництва.

За повідомленням агентства Agricensus в Аргентині профспілка UOCRA оголосила страйк, що призвело до блокування надходження автомобілів до всіх портів навколо Росаріо, вимагаючи премії за щорічні послуги з технічного обслуговування експортних терміналів і заводів. Аргентина є одним з ключових експортерів соєвої олії, шроту та інших сільськогосподарських культур тому такі протести часто стають причиною зростання світових цін.

Котирування на соєву олію на біржі в Чикаго в середу трохи відскочили і грудневі ф’ючерси виросли на 1,7% до 1318 $/т з п’ятниці втративши в цілому близько 4%. Основними факторами стали погіршення оцінки стану посівів сої в США і страйк в Аргентині.

Варто відзначити, що ці ж фактори обмежили рівень зниження котирувань на пальмову олію на біржі в Малайзії, де вересневі ф’ючерси після зростання в понеділок знизилися у вівторок і в середу на 2,2% до 3795 ринггітів за тонну, або 912 $/т. Падіння цін на нафту на більш ніж 5% з понеділка чинить потужний тиск на ціни, до того ж статистика виробництва та експорту пальмової олії з Малайзії також посилює тиск.

Згідно з результатами дослідження Reuters, в червні в порівнянні з травнем обсяг виробництва пальмової олії в Малайзії виріс на 7%, до 1,68 млн т, експорт на 10% до 1,39 млн.т, а запаси на кінець місяця зросли на 7,5% – до 1,69 млн т, що є максимальним рівнем за останні 9 місяців.

На китайській біржі в Даляні, контракт на пальмову олію вчора знизився на 1,9% до 1175 $/т, а контракт на соєву олію на 1,6% до 1313 $/т.

Ціни на українську соняшникову олію з поставкою в липні серпні залишаються на рівні близько 1120-1180 $/т FOB, в той час як ціни на олію нового врожаю продовжили знижуватися до рівня 1050-1100 $/т FOB.

Погода сприяє розвитку посівів соняшнику, а зниження цін на ріпак посилює тиск на форвардні ціни соняшнику.

Нагадаємо, що раніше прогнозувалося, що збільшення цін на зерно, олійні, кукурудзу буде тривати до нового врожаю.

 

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

10 березня 2023
Валовий збір зерна у 2023 році може скоротитися на 37%
В Україні в у 2023 році валовий збір олійних та зернових культур може досягти показника у 53,3 млн т. Таким прогнозом поділилися у Національній...
29 вересня 2021
Валовий збір олійних у 2021 році зросте на 20% — прогноз
Цьогоріч в Україні буде зібрано понад 22 млн т насіння олійних культур, що на 20,2% більше, ніж торік. З них понад 16 млн т — насіння...
19 липня 2021
Восени олія в Україні здорожчає на 25-30%
Ціна соняшникової олії в Україні може ще зрости – приблизно на 25-30%. Про це заявила провідний аналітик однієї з консалтингових компаній Неля...

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...