26 грудня 2020, 07:31, Тваринництво

Україна відтермінує відмову від першого гатунку молока до 2023 року

Перший гатунок сирого молока в Україні, імовірно, залишиться у 2022-2023-х роках. Про це повідомив аналітик молочного ринку «Інфагро» Максим Фастеев.

За його словами, відповідний проект наказу про зміни термінів згенерований експертною групою, і в даний момент йде його узгодження в центральних органах виконавчої влади.

«Найближчим часом документ повинен з'явитися в реєстрі Мін'юсту», –  зазначає Фастеев.

За його словами, згідно з новим наказом, відмова від першого гатунку повинна відбутися з 1 січня 2023 року перехід на роботу тільки з «екстра» сортом запланований на 2024 рік.

«Головним аргументом рішення логічно є той факт, що частка першого сорту в обсягах молока, що надходять на переробку, становить 43% (разом з« другим »сортом, який вже не призначений для виробництва продуктів харчування, — майже половина всієї сировини)», – відзначає аналітик.

Нагадаємо, що частка молока першого ґатунку на переробці зросла у 7 разів.

 

Також важливим фактором відстрочки термінів є відсутність планових перевірок роботи молочної ланцюжка зі сторони Держпродспоживслужби.

 

Це унеможливлює контроль« реформи сортності »в країні в повній мірі (зокрема, не досліджений перший крок — відмова від« другого »сорту сирого молока)», – додав Фастеев.

 

в