друкувати


Коронавірус і сировинні ринки: до чого готуватися аграріям

18 березня 2020, 07:30

Організація економічного співробітництва та розвитку знизила прогноз зростання світового ВВП у зв'язку з коронавірусом на 0,5% порівняно з 2019 роком до 2,4%. Порушення світових логістичних ланцюжків та більш потужні фінансові стреси через втрату довіри і впевненості є основними ризиками. Про це у своїй колонці на сайті «Економічна правда» написав екс-голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Аналіз динаміки світових цін на продовольчі товари показав, що протягом трьох періодів «складних часів в економіці» (бралося до уваги також падіння динаміки світового ВВП у 2001 році) темпи росту ВВП в середньому скоротилися на 2,4%. Як правило, найбільш виразно реагує на негативну економічну динаміку нафта. За три проаналізовані періоди ціни на неї знижувалися протягом кризового року в середньому на 27,4%. Що характерно: ціни на нафту також достатньо швидко відновлюються з відновленням темпів економічного зростання», – написав Лапа.

Він додав, що зниження цін на зернові в середньому становило 13%. Пшениця дешевшала на 17,4%, а кукурудза та ячмінь — відповідно на 12,5% та 9%. Менша залежність цін на ячмінь від стану економіки може бути спричинена меншими обсягами світової торгівлі та залежністю світового ринку від кількох ключових постачальників. 

Погіршення цінової кон'юнктури, ускладнений доступ до фінансових ресурсів, проблеми з логістикою є очевидними викликами. Водночас, країни з порівняно низькою собівартістю матимуть відносні конкурентні переваги, так само як на корпоративному рівні — компанії з помірним кредитним навантаженням. Оптимізація затрат і собівартості є найбільш очевидними рішеннями на рівні бізнесу, – написав Лапа.

За його словами, не виключені й інші ефекти, наприклад повернення частини трудових мігрантів  або уповільнення трудової міграції при охолодженні економік країн ЄС.

Як впливає на світову/українську економіку та агросеткор пандемія коронавірусу? AgroPolit.com розібрався в темі і подає найсвіжіший фактаж та думки-прогнози провідних експертів. 

AgroPolit.com зібрав коментарі учасників ринку та предстаників влади щодо того, які проблеми слід вирішити та які заходи запровадити, аби ця епідемія пройшла з мінімальними збитками.