Кого стосується обов'язкова перереєстрація договорів оренди землі?
Сергій Коновалов директор консалтингової компанії "Земельний Фонд України"

19 листопада 2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» №2698-IX, яким не тільки відновлюється система оформлення прав оренди, а й передбачається новий обов'язок для орендарів – зареєструвати свої права в Державному  реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) та Державному земельному кадастрі (ДЗК).

Таке нововведення, передбачене п.29 розділу Х ЗКУ, поширюється на:

Орендарів земельних ділянок, переданих їм в оренду відповідно до пп. 8 п. 27 Розділу Х ЗКУ (передача  в оренду земельних ділянок землекористувачами, які використовують земельні ділянки с/г призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування, емфітевзису) до набрання чинності Законом № 2698-IX;

Орендарів, суборендарів, яким передано право оренди, суборенди земельної ділянки відповідно до пп. 9 п. 27 Розділу Х ЗКУ до набрання чинності Законом № 2698-IX.

Зазначені категорії осіб зобов'язані протягом 2-х місяців з дня набрання чинності Законом №2698-IX подати заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки. Якщо відомості про земельну ділянку не внесені до ДЗК – також заяву про державну реєстрацію земельної ділянки.

Слід звернути на це особливу увагу, оскільки якщо протягом 3 місяців з дня набрання чинності абзацами першим та другим п.29 розділу Х ЗКУ (тобто з 19 листопада 2022), право оренди, суборенди  земельної ділянки НЕ буде зареєстровано, договір оренди земельної ділянки або договір про передачу прав землекористування вважається припиненим.

У разі якщо договір оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, договір про передачу прав землекористування припинено у зв’язку з невнесенням до ДРРП відомостей про реєстрацію відповідного права або відомостей про поновлення відповідного договору до збирання врожаю, посіяного землекористувачем на земельній ділянці, землекористувач має право на збирання такого врожаю.

Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім землекористувачем, у розмірі пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченої припиненим договором, з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

Зазначене положення поширюється на випадки збору врожаю орендарем, суборендарем земельної ділянки, емфітевтом, право землекористування якого виникло на підставі договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, якщо строк користування земельною ділянкою закінчився протягом двох місяців з дня набрання чинності абзацом третім п.29 розділу Х ЗКУ.

Враховуючи викладене, користувачам земельних ділянок, права яких виникли відповідно до пп.8 та 9 п.27 Розділу Х ЗКУ,  вже зараз слід подбати про державну реєстрацію цього права та внести відповідні відомості про права оренди, суборенди земельних ділянок в ДРРП та ДЗК.

Дізнавайтесь першими про всі найважливіші події в аграрній політиці з нашого Facebook, Twitter, Telegram та підписуйтесь розсилку . Обіцяємо надсилати тільки найцікавіші новини!

Выполнено с помощью Disqus

До теми

28 листопада 2022
Мінімальне податкове навантаження на гектар землі – алгоритм сплати для аграріїв
Як сплачуватиметься мінімальне податкове зобов’язання на гектар землі – у ексклюзивному блозі на AgroPolit.com розповів директор...
4 лютого 2021
Що нам дасть запровадження ринку землі
Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення з’явився у жовтні 2001 року....
28 грудня 2020
Озвучено ризики використання земельних ділянок без договору оренди
Укладення договору оренди має важливе значення для орендаря та орендодавця.Наразі, якщо договір не укладено, він не може пройти державну реєстрацію....

Вибір редакції

16 жовтня 2023
Аграрні закони та законопроекти за 2023 рік
Ринок землі, передача державних земель Фонду держмайна, земельні пільги для учасників бойових дій, ринок ГМО, агроекспорт, сухопутні коридори,...
13 листопада 2023
Аграрний експорт з України – уряд змінив правила
Аграрний експорт України з 11 листопада 2023 року почав здійснюватися за новими правилами. Підстава – в дію вступили дві урядові постанови: №...
8 грудня 2023
Агроінтеграція: чи проковтне український АПК європейських виробників після вступу в ЄС?
Входження України до Євросоюзу радикально оновить реформу Спільної аграрної політики (САП) ЄС, або «розірве» з середини аграрний бюджет...