15 січня 2018, 11:14, Соціалка

Ключові продукти харчування подорожчали майже на третину

Деяка сільськогосподарська продукція, яка входить до споживчого кошика, подорожчала майже на третину. Про це свідчить офіційна інформація, оприлюднена Держстатом.

Нагадаємо, що сало в Україні практично зрівнялося в ціні з м'ясом.

За даним Держстату, станом на 1 січня 2018 року порівняно з аналогічним періодом 2017 року м’ясо та м’ясопродукти подорожчали на 26,2%; молоко — на 21,3%, яйця — на 27 %, олія та жири — 18 %, овочі — 29%.

«Дива не сталося, і ціни на сільськогосподарську продукцію знову відчутно зросли», — прокоментувала ситуацію голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

За її словами, причин тому кілька.

На подорожчання м’яса у 2017 році критично вплинула ситуація з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, тож, на фоні дефіциту, ціна на свинину стрімко зросла. Відповідно, до неї підтягнулася й ціна на курятину, на яку зріс попит не лише на внутрішньому, а й на зовнішніх ринках», — пояснила Паламар.

На її думку, ситуація з молоком дещо інша: тут вагому роль відіграє і монополістична поведінка заводів-переробників та торгових мереж, які немотивовано завищують ціну на молоко.

Адже закупівельна ціна на молоко, зокрема, в населення, порівняно з аналогічним періодом минулого року, не зросла. Тому постає питання: хто нажився на підвищенні цін на молоко в магазинах, якщо виробник отримує за нього ті ж самі гроші?», — ставить питання голова Асоціації.

Що ж до підвищення цін на яйця, то цей процес закономірний, підприємці змогли прийти до хоч якоїсь рентабельності.

Адже протягом перших кількох місяців яйця настільки стрімко дешевшали, більш ніж на 100% (подекуди коштували навіть менше від 7 грн за десяток), що їхнє виробництво було збитковим, підприємців рятував лише експорт», — підсумувала Ірина Паламар.

в