27 жовтня 2017, 07:12, Фінанси

Порівняння цін на овочі на оптових ринках України та Польщі

Українська асоціація постачальників торгівельних мереж порівняла ціни на гуртових ринках України та Польщі, взявши за основу дані «АПК-Інформ». Про це повідомив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що українське сало та свинина стрімко ростуть в ціні

Серед українських ринків було обрано ринок «Столичний», а в Польщі — варшавський «Броніше».

Частина овочів у нашій країні дешевша за польські, але також немала частина в сусідів доступніша.

«Про різницю в заробітній платі учетверо краще не нагадувати. Різниця в ціні на зелень, а саме — кріп та петрушку, більш ніж двократна. Так, наприклад, петрушка у Варшаві обійдеться в 17,92 грн, а в Києві — у 40 грн за кілограм», — йдеться в аналізі асоціації.

Також відзначається, що на овочі з борщового набору (картоплю і моркву) — ціни в Україні та Польщі майже однакові, по 4 та 3,5 грн/кг відповідно.

Названі овочі та зелень в основному пропонуються в нашій країні або домашніми, або невеликими фермерськими господарствами. Собівартість у них вища за промислове виробництво, а врожай з однакової площі значно менший. Сучасні технології, включаючи енергоефективність та добрива, — запорука низької ціни на ці продукти в Польщі. Слід зазначити, що поляки в 1991 році починали в значно гірших умовах, ніж ми. Тому нам слід відкрити себе для світу, а економіку для іноземних інвестицій», — підсумував Олексій Дорошенко.

в