3 вересня 2017, 07:34, Земля

Знайдено механізм виявлення думки сільських жителів щодо земельного мораторію

Представники громадського руху (ГО) «Кріпак» ініціювали всеукраїнське опитування місцевих рад щодо доцільності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів заступник громадського руху «Кріпак» Євген Черняк.

Нагадаємо, що проект «Земля: голос громад» стартував у травні 2017 року.  Повні результати дослідження очікуються орієнтовно наприкінці жовтня.

Наразі озвучено проміжні результати земельного міні-референдуму. За цими даними, жодна з місцевих рад не підтримує скасування мораторію.

Черняк розповів про механізм проведення опитування.

Ми хочемо зрозуміти, чого хоче кожен українець. Розсилаючи звернення у раду будь-якого рівня, ми ставимо відповідне запитання: «Яка ваша позиція із приводу мораторію?». Вони мають  визначитися і дати один із 4-х варіантів відповіді (проти відкриття ринку, розглядаємо це питання, не хочемо розглядати та за зняття мораторію)», — розповів він.

За словами заступника голови, запити подаються електронною поштою, поштовим листом чи факсом.

Наш проект складається з двох етапів.  Перший — направлення запитів у міські, обласні та районні ради. Такі листи вже отримали 23 обласні, 452 — районні та  77 — рад міст обласного значення. Другий етап — листи у сільські та селищні ради. Вже розіслано 1614 запитів. Опрацювання результатів другого етапу відбувається паралельно з першим. Дані постійно оновлюються», — підсумував Євген Черняк.

в