Вчора, 12:01 Харчова безпека

В Україні стартувала кампанія зариблення водойм: стало відомо, скільки це коштує

В Україні розпочалось зариблення водойм за кошти, які отримали місцеві бюджети від спеціального використання водних біоресурсів через прозорі аукціони на промисловий вилов риби. Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Масштабні заходи зі вселення молоді водних біоресурсів відбулися на Черкащині. Відповідно до програми розвитку рибного господарства водойм Черкащини та поліпшення їх екологічного стану на 2023 – 2028 роки, з обласного бюджету виділено 4 млн грн на зариблення Кременчуцького водосховища.

За підтримки Черкаської ОВА на першому етапі до Кременчуцького водосховища в межах Черкас випустили 134 тис. екземплярів товстолоба загальною вагою – 24 т. Всього до водойми планують вселити 370 тис. рибин.

Поки мальки не розійдуться по акваторії водосховища, – місце зариблення у посиленому режимі патрулюватиме Черкаський рибоохоронний патруль Держрибагентства. Реформи в рибній галузі надали можливість отримати додатковий ресурс для зариблення водойм і державному бюджету.

У 2025 році планують витратити гроші, одержані від зростання стартової ціни на аукціоні з продажу права на спеціальне використання водних біоресурсів, на вселення водних біоресурсів у рибогосподарські водні об’єкти.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинарі до кінця року можуть втратити 30% поголів’я. Також в Україні назвали найбільш прибуткові культури для аграріїв.

в