Сьогодні, 08:30 Рослинництво

Експерти розповіли, чи витіснить імпортна картопля українську

В Україні продовжує дорожчати картопля через нестачу товару хорошої якості, спричинену спекотною та посушливою погодою влітку. Про це повідомляє 24 канал.

За словами експертів, у деяких випадках торгові мережі вдаються до імпорту продукту потрібної якості, але ситуація на ринку не критична. Учасники ринку зазначають, що на українських ринках наразі переважає українська картопля, адже багато де закінчилось збирання.

Фахівці підкреслюють, що у регіонах, які спеціалізуються на виробництві картоплі, і промислове виробництво, і домашні господарства вивели на ринки свою продукцію, тому зараз більше української картоплі. За словами експертів, імпортна продукція теж присутня, але вона більше реалізується через торгівельні мережі, які мають прямі контракти з імпортерами.

Аналітики додають, що в Україні валовий збір картоплі в середньому становить 21 мільйон тонн. З них практично до 100% виробляється господарствами населення. Обсяги імпортних постачань картоплі у фонді споживання складають до 5%, тобто близько 250 – 300 тисяч тонн.

Слід зазначити, що станом на 9 жовтня 2024 року ціна картоплі становила 26,87 грн за кілограм. Це на 8% перевищує ціну на кінець серпня.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали причини високих цін на виноград в Україні. Також Україна ввезла найбільше картоплі за три роки.

в