16 жовтня 2024, 13:37, Фінанси

В Україні назвали найбільш прибуткові культури для аграріїв

Минулорічний врожай приніс українським аграрним компаніям утричі більший прибуток від очікуваного, а найбільше вони заробили на продажі кукурудзи. Про це повідомляє Agrohub.

Аналітики дослідили рентабельність компаній за результатами продажів врожаю 2023 року та порівняли їх із прогнозними даними, які були на початку 2024 року. У дослідженні прийняли участь 10 найбільших українських холдингів і воно охопило площу в 1,7 млн га у 7 макрорегіонах України.

Експерти зауважують , що фактична рентабельність компаній виявилась кращою, ніж вони оцінювали її на початку року. У порівнянні з 2022 роком дохід компаній виріс утричі. Найвище зростання у порівнянні з прогнозами відбулося по кукурудзі – 38 $ на га. На початку року аграрії очікували, що вона не буде рентабельною, адже  у 2022 році вона була найбільш збитковою культурою.

Також суттєве зростання прибутків фіксується по ріпаку — 228 $ на га та соняшнику — 165 $ на га. Натомість по пшениці та сої фактичний результат майже не відрізняється від прогнозів: пшениця є збитковою – 101$ на га, а продажі сої – 378 $ на га. Аграрним компаніям вдалося заробити завдяки тому, що фактичні ціни на продукцію виявились вищими порівняно з прогнозними приблизно на 3,3%.

Як писав AgroPolit.com, експерти пояснили, чому соняшник в Україні рекордно подорожчав. Також Єврокомісія незацікавлена в забороні української агропродуції.

в