15 жовтня 2024, 11:00, Тваринництво

Через спалахи АЧС свинарство в Україні опинилося під загрозою

В Україні росте число спалахів африканської чуми свиней (АЧС), під загрозою опинилась вся свинарська галузь. Про це повідомляє Delo.ua.

Через африканську чуму свиней бізнес втрачає мільярди гривень. Крім того, поголів’я йде під ніж через війну та економічну нестабільність. Кількість спалахів АЧС з початку 2024 року на 46% перевищила показник минулого року. Станом на 25 вересня — 67, проти 46 у 2023 році.

Чума свиней швидко набирає обертів з початку повномасштабної війни. За весь довоєнний 2021 рік зафіксовали 16 спалахів хвороби. АЧС — смертельна для свиней хвороба, летальність якої перевищує 90%.

Хоча людина не може нею захворіти, епідемії АЧС призводять до великих втрат для свинарів. Оскільки ефективних засобів її профілактики не існує. При виявленні інфекції забивають та спалюють все поголів’я свиней у радіусі 3-10 км від епіцентру захворювання.

Така кількість спалахів інфекції є небезпечною, але не рекордною для українського свинарства. АЧС фіксується в Україні з 2012 року, і максимум спалахів стався у 2017 році – 166 випадків та 2018 році – 149 випадків.    

Хоча показники 2024 року і не дотягують до історичних максимумів, поточна тенденція є загрозливою. Динаміка кількості спалахів зростає, і це може продовжуватися, допоки не зменшиться популяція тварин.

Як писав AgroPolit.com, Україна втратить половину поголів'я свиней за рік через блокування вакцини проти АЧС. Також Українські свинарі виступають проти застосування в’єтнамської вакцини проти АЧС.

в