9 жовтня 2024, 16:04, Тваринництво

Україна втратить половину поголів'я свиней за рік через блокування вакцини проти АЧС – заява

Асоціація «М’ясної галузі» заявляє, що через зволікання з визнанням в Україні в’єтнамської вакцини проти африканської чуми свиней галузь за результатами лише 2024 року втратить половину поголів’я цих тварин і загалом стоїть на межі краху. Про це йдеться у її повідомленні.

За даними асоціації, втрати економіки України через це досягають 1 мільярда євро, натомість зростання та розвиток галузі здатне забезпечувати щороку від 6 до 12 мільярдів євро доданої вартості.

М’ясний бізнес жорстко критикує позицію асоціації «Свинарі України» щодо препарату в’єтнамського виробника AVAC ASF Live, який остання називає лише кандидатом у вакцини попри реєстрацію в трьох країнах, та інтерпретацію свинарями наукових досліджень з цього приводу.

У повідомленні наголошується, що В’єтнам ще минулого року надав Україні офіційні підтвердження, що його вакцини проти АЧС (окрім згаданої, це вакцина NAVET-ASFVAC) зареєстровані належним чином.

Станом на жовтень 2024 року в Україні, за рік розмов і відвертої дезінформації щодо вакцинопрофілактики АЧС, втрачено до 50% свиней у промисловому секторі та у домогосподарствах. Значна частина свиней, інфікованих АЧС, більше року нелегально реалізується і цим спричинила небувалу до цього хвилю АЧС в Україні», — зазначили в асоціації.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинарі втрачають гроші через спалахи АЧС та спеку. Також експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі.

в