3 жовтня 2024, 08:30, Рослинництво

Найбільша посуха за 100 років: Україна вирощує хліб на цименті

За даними агрометеорологів, запаси вологи у верхньому шарі ґрунту напередодні сівби озимих культур є найнижчими за увесь період спостережень на Черкащині. Про це повідомляє «Телеграф», посилаючись на директора Черкаського облгідрометцентру Віталій Постригань.

За останні 100 років не було такої жорсткої посухи, щоб п’ять місяців у регіоні не було дощів, через що ґрунт став сцементованим. Говорячи про цьогорічний неврожай картоплі і побоювання залишитися без хліба наступного року, синоптик закликав не квапитися з апокаліптичними оцінками.

За його словами, казати про урожаї зерна 2025 року поки зарано, адже Україна перебуває у періоді сівби, і все залежатиме від того, які будуть погодні умови восени. Агрометеорологи знають, скільки потрібно градусів від посіву до сходів і від сходів до кущіння.

Якщо ми дивимося на карту України, то по лінії на захід від Київської та Черкаської областей ситуація зі зволоженням і температурним фоном зовсім інша. І якщо в Центральній Україні синоптики спостерігають практично літній температурний фон, то на Західній Україні люди вже ходять в осінньому одязі, в куртках, тому що там денні максимуми в районі 10-12 градусів. Тобто ситуація відрізняється навіть по території України у сусідніх областях», — зазначив Постригань.

Як писав AgroPolit.com, Іспанія вимагає обмежити ввезення зерна з України. Також Іспанія вимагає обмежити ввезення зерна з України.

в