2 жовтня 2024, 13:34, Рослинництво

Стало відомо, скільки аграрії зможуть заробити на канабісі

Рентабельність від прибутку при вирощуванні конопель як сировини для волокон становить 30-60%, а насіння — понад 110%. Про це повідомляє Delo.ua.

Якщо виробник зможе реалізувати частини рослини повністю, цей показник може перевищити 180%. Навіть за таких темпів розвитку український ринок промислових конопель неспівставно менший за світовий. Його місткість у 2023 році сягнула $5,4 млрд, і до 2032 прогнозується ріст до $19,7 млрд з середнім темпом зростання 15,1%.

Серед ключових факторів, які вплинуть позитивно на українське коноплярство у 2025 році, експерти називають продовження лібералізації галузі. Реформа запрацювала в серпні 2024 року, тому аграрії остаточно відчують регуляторні послаблення у наступному році перед посівною.

Галузі сприяє відкриття індустріальних парків, що спрямовані виключно на сферу вирощування і переробки промислових конопель. Зараз в Україні діють два таких кластери. Розміщення переробних кластерів в регіонах традиційного вирощування конопель сприяє скороченню логістичних витрат і дозволяє об’єднувати під одним дахом кілька компаній одного профілю.

Вирощування промислових конопель перспективне для України ще і через високий попит на них в Євросоюзі.

Як писав AgroPolit.com, для вирощування конопель українським фермерам не вистачає насіння. Також найбільші агрохолдинги України зацікавились коноплярством, але в галузі є проблеми.

в