Вчора, 16:01 Тваринництво

В умовах спеки і під обстрілами: молочникам України вдалося наростити виробництво

У серпні підприємства України збільшили виробництво молока-сировини, попри складні умови, спричинені аномальною спекою та перебоями в електропостачанні через ракетні удари рф по енергетичній інфраструктурі. Про це повідомили в Асоціації виробників молока.

Обсяги виробництва молока-сировини в господарствах усіх категорій склали 712 тис. т, що на 4% більше, ніж у липні, але на 2% менше порівняно з серпнем 2023 року. За підсумками січня-серпня 2024 року загальний обсяг виробництва молока в Україні склав 4,93 млн т, що на 3% менше за минулорічні показники. Промисловий сектор забезпечив 35% загального обсягу, тоді як господарства населення — 65%.

У серпні промислові підприємства виробили 250 тис. т молока, що на 4% більше порівняно з липнем і на 6% більше, ніж у серпні 2023 року. З початку 2024 року підприємства виробили 1,99 млн т, що на 5% більше за минулорічний показник.

Водночас у господарствах населення обсяги виробництва в серпні склали 461,7 тис. т, що на 5% більше, ніж у липні, але на 7% менше порівняно з серпнем минулого року. За січень-серпень 2024 року населення виробило 2,94 млн т молока, що на 8% менше, ніж торік. Експерти пояснюють зменшення виробництва негативним впливом спеки та відключень електроенергії.

Як писав AgroPolit.com, в Україні стрибнула закупівельна ціна на молоко. Також Швейцарія підтримала молочників України.

в