Вчора, 13:30 Тваринництво

Чума і ціни: експерти назвали головну проблему свинарів в Україні та варіанти її вирішення

За словами аналітиків, головною проблемою для свинарів в Україні та світі є суттєве зниження в 2024 році цін на свиней – до 30%. Про це повідомляє Delo.ua.

Зазначений тренд характерний для всього світу, але найбільше падіння закупівельних цін на живець відбулося в Україні. Ситуація в найближчі місяці не зміниться, проте з сезонного передноворічного піку можна очікувати на покращення.

Якщо перед Новим роком ціна за кілограм живця сягне 70 грн за кг, то в березні вартість кілограма живця подолає позначку у 80 грн за кг. За вісім місяців 2024 року в Україні на 10% зменшилась кількість промислових майданчиків з відгодівлі свиней. Це сталося внаслідок виходу з ринків ентузіастів, що зайшли в галузь на тлі високих цін на живець у 2022 – 2023 році. Підприємці, які продовжать відгодівлю в грудні 2024 — травні 2025, зможуть компенсувати собі фінансові складнощі сьогодення.

Другою ключовою проблемою галузі є африканська чума свиней. Останніми місяцями внаслідок епідемії поголів’я свиней в Україні скоротилося на 20%. До кінця року цей показник перевищить 30%. Держава аналізує ситуацію, веде діалог з учасниками ринку, збирає пропозиції з поліпшення ситуації шляхом зміни нормативних актів.

Як писав AgroPolit.com, в Україні свинарі втрачають гроші через спалахи АЧС та спеку. Також експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі.

в