Вчора, 11:35 Торгівля

Коноплі можуть принести Україні $10,5 млн на рік

Перший врожай промислових конопель 2024 року, отриманий після легалізації вирощування цієї культури у 2023 році, оцінюється в $10,5 млн. Такі показники наводять експерти Офісу ефективного регулювання (BRDO), пише Delo.ua. 

У 2025 році є всі передумови, щоб цей показник зріс удвічі, як мінімум до $21 млн. В організації називають цілком реалістичним прогноз Мінагрополітики на 2025 рік, згідно з яким очікується подвоєння посівних площ під цією культурою до 8 тис. га. Варто враховувати складні умови, в яких працює агросектор України в умовах повномасштабної війни.

Такі показники можливі через високу рентабельність культури, яка приваблює підприємців. За розрахунками BRDO, рентабельність від прибутку при вирощуванні конопель як сировини для волокон становить 30-60%, насіння — понад 110%. Якщо виробник зможе реалізувати частини рослини повністю, цей показник може перевищити 180%. Навіть за таких темпів розвитку український ринок промислових конопель залишиться неспівставно меншим за світовий.

На сьогодні обсяг посівів промислових конопель складає близько 4 тис. га. За нашими розрахунками, це може генерувати $10,5 млн товарообігу у 2024 році», – зазначила керівниця сектору «Сільське господарство» BRDO Ірина Грузінська.

Як писав AgroPolit.com, названі ключові аграрні законопроєкти 2024 року. Також стало відомо, як аграріям отримати дозвіл на вирощування медичного канабісу.

в