25 вересня 2024, 13:35, Логістика/Техніка

Аграрії втратять 2 млрд грн: стали відомі наслідки підвищення залізничних тарифів

Аграрії виступають проти чергового підвищення тарифів на вантажні перевезення, яке ініціювала «Укрзалізниця», наголошуючи на негативному впливі на обсяги виробництва, експорт і робочі місця в галузі АПК, яка формує більше половини експортної виручки країни. Про це повідомляє «Український клуб аграрного бізнесу».

Відповідно до ініціативи «Укрзалізниця», поданої до уряду, тариф перевезення порожніх вагонів для аграріїв збільшиться щонайменше на 67%. Реформи підвищать вартість перевезення зерна на 50-60 грн/тонну та загалом призведуть до збільшення витрат аграріїв під час війни орієнтовно на 2 мільярди гривень за сезон.

«Укрзалізниця» неодноразово намагалася вирішити свої фінансові проблеми за рахунок зростання тарифів. Через це аграрії закликають Антимонопольний комітет переглянути рішення щодо тарифних змін, оскільки вони можуть мати ознаки зловживання монопольним становищем.

Підвищення тарифів для покриття фінансових втрат підприємства замість впровадження ефективного менеджменту є справжньою суттю цієї "тарифної реформи", незважаючи на привабливі гасла про уніфікацію та зближення тарифних класів», — підкреслює Олег Хоменко, генеральний директор УКАБ.

Як писав AgroPolit.comШмигаль розповів, чи вистачить зібраного врожаю, щоб прогодувати українців. Також в Україні експорт зерна залізницею знизився на 19%.

в