23 вересня 2024, 18:01, Торгівля

Україна стала одним з найбільших постачальників продуктів до ЄС

Україна увійшла до п’ятірки основних постачальників органічних продуктів до Європи, тоді як подальша мета країни — стати першими. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства Віталій Коваль на конференції, присвяченій органічному ринку України та його перспективам.

Він зазначив, що в Україні тільки 471 тис. га зайнято виробництвом органіки. Коваль акцентував увагу на важливості експортувати готові продукти, а не сировину. При цьому вони мають відповідати вимогам Європейського Союзу. Раніше повідомлялося, що Україна 2023 року поставила на ринок Європейського Союзу 45,8 тис. т меду, що стало другим результатом і становило 28% усього імпорту цього продукту країнами Співдружності.

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції — міністерка юстиції України Ольга Стефанишина заявила про те, що сільськогосподарський потенціал України не є загрозою для європейського Єдиного ринку.

Органіка найбільш близька до врегулювання всіх законодавчих процесів ЄС. І якщо ми зараз серед п’ятірки в постачанні органічних продуктів до Європи, то наше завдання — стати першими. Зробити це дають змогу і площі, і бажання, і досвід, який є в наших людей», — зазначив Коваль.

Як писав AgroPolit.com, в Україні змінили Порядок функціонування реєстру біометану. Також у Раді ухвалили закон про ДАР.

в