Вчора, 18:01 Торгівля

В Україні змінили Порядок функціонування реєстру біометану

Уряд схвалив нову редакцію Порядку функціонування реєстру біометану. Про повідомили у Держенергоефективності.

У відомстві зазначили, що це рішення є черговим кроком для повноцінної інтеграції України до Євросоюзу та реалізації спільної з ЄС мети — подолання залежності від імпортних енергоносіїв і розвиток сталої енергетики.

Головною метою прийняття нової редакції Порядку функціонування реєстру біометану є впровадження принципів та правил, встановлених новою Директивою RED ІII, яка є також обов’язковою для виконання Україною.

Нова редакція передбачає врегулювання таких питань:

  • ведення реєстрації скрапленого або стисненого біометану, а також формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та видачі сертифікатів походження біометану;
  • спрощення процедури реєстрації об’єкта виробництва біометану шляхом виключення реєстрації аудитора в Реєстрі та надання виробником біометану відомостей щодо сертифіката відповідності критеріям сталості, який видається за міжнародною схемою сертифікації незалежним аудитором;
  • надання відомостей щодо підтвердження обсягів біометану одночасно виробником і оператором ГТС/ГРМ, а також отримання даних щодо кількості сталого біометану відповідно до PoS.

Як писав AgroPolit.com, Україна готується експортувати біометан. Також Україна зможе продавати біометан в інші країни вже в 2024 році.

в