Вчора, 13:30 Рослинництво

Україна може втратити урожай зернових через посуху

Пересохлі ґрунти в Україні загрожують посівам і урожаю пшениці наступного року, що є ще однією головних проблем для аграріїв, які постраждали від погодних умов і триваючої війни. Про це повідомляє Вloomberg.

Ділянки землі занадто сухі, щоб на них вирощувати певні культури. Ще є достатньо часу, щоб умови покращилися та фермери надолужили згаяне. Однак виклики ризикують скоротити період посіву озимих культур, які складають основну частину їхнього річного виробництва.

Це раннє нагадування про потенційні ризики поставок у наступному сезоні. Хоча ціни на пшеницю значно нижчі за пікові, встановлені після початку повномасштабної війни, останніми тижнями вони різко зросли частково через занепокоєння щодо поставок у Чорному морі.

Виробництво пшениці в Україні приблизно на третину нижче за довоєнний рівень після того, як вона втратила землі через вторгнення.

Посівні площі в Україні становлять приблизно половину тих, що були на цю пору минулого року. Спека та сухість призвели до того, що деякі поля занадто сухі, в тому числі для інших культур, таких як ріпак. За даними Міністерства сільського господарства США, температура вище норми в Україні на другому тижні вересня посилила посуху для посіву озимих культур.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії вісімнадцяти областей розпочали посівну в складних умовах. Також доступність електроенергії стане головним фактором формування цін на агропродукцію.

в