Вчора, 18:07 Фінанси

Україна від економічного бронювання планує отримати 100 млрд грн

Економічне бронювання від мобілізації може принести близько 100 млрд грн додаткових надходжень до бюджету у 2025 році. Про це повідомила перша віцепрем’єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко під час ефіру Business Breakfast від Forbes Ukraine.

За її словами, Кабмін при формуванні держбюджету на 2025 рік зазначені доходи не враховував. Свириденко підкреслила, що зазначені кошти поки не врахували в бюджеті, оскільки забезпечення оборонних потреб України залишається першочерговим завданням уряду.

Міністерка економіки наголосила, що лише коли армія матиме необхідні ресурси для боротьби з ворогом, можна повертатися до обговорення економічного бронювання. Свириденко вважає, що зазначений інструмент може перетворитися на важливий елемент детінізації економіки. Вона повідомила, що він потенційно може принести у державну казну 100 млрд грн.

В Мінекономіки підрахували, що 1,7 млн людей продовжують працювати у тіньовому секторі. Свириденко зауважила, що це найбільш характерно для сільського господарства, транспорту та будівництва.

Перша віцепрем’єрка додала, що значні додаткові надходження можна отримати, якщо вивести з тіні 10% цих працівників – 170 тисяч осіб.

Як писав

Експерт розповів, як економічне бронювання в Україні вплине на дефіцит кадрів. Також в Мінагро пояснили, як забронювати працівників філій агропідприємств через Дію.

в