22 вересня 2024, 09:08, Рослинництво

В Україні стрімко зріс попит на помідори: експерти спрогнозували рекордне підвищення ціни

Останніми тижнями на ринку помідорів в Україні спостерігається активний ріст цін і основною причиною цього є значне скорочення пропозиції томатів із місцевих господарств, у той час як попит залишається стабільним. Про це повідомляє EastFruit.

Поточна ситуація підсилює ріст цін як на тепличні, так і на ґрунтові томати. Станом на 13 вересня, українські виробники продають тепличні помідори за ціною 50-60 грн за кг, що на 17% вище, ніж минулого тижня. Це є найвищим рівнем цін на томати за останні 7 років.

Зростання попиту з боку роздрібних мереж та оптових компаній також сприяє підвищенню цін. Крім того, подорожчання ґрунтових томатів та обмежена пропозиція продукції відкритого і закритого ґрунту підсилюють цей тренд.

Сьогоднішні ціни на тепличні помідори вдвічі перевищують рівень вересня 2023 року. Помідори в Україні дорожчають вже третій тиждень поспіль. Через несприятливі погодні умови багато фермерів втратили значну частину врожаю ґрунтових томатів.

Стрімко зростає попит на картоплю, що сприяє подальшому подорожчанню цього овочу. Українські фермери пропонують картоплю до продажу по 12-18 грн за кг, що в середньому на 16% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії розпочали посівну озимих, але їм заважає спека. Також в Україні спека знищила частину врожаю помідорів.

в