13 вересня 2024, 08:30, Тваринництво

В Україні вдалося наростити виробництво молока до довоєнного рівня: фермери розкрили секрет

В Україні вже не перший рік скорочується поголів'я худоби, але лише у приватних господарствах, а обсяги молока зросли вдвічі з часів СРСР. Про це повідомила заступник гендиректора Асоціації виробників молока Олена Жупінас, пише «Українське Радіо».

Україна практично вийшла на довоєнний рівень 2021 року з надоїв молока, що пов'язано із низкою факторів. Українські молочні господарства закуповують найкращі породи за кордоном у передових країнах, де серйозно займаються селекцією.

Фермери змінили підхід у годівлі корів та їх утриманні, що також сприяє збільшенню надоїв. У лютому 2024 року  Україна експортувала 8,5 тисяч т молочних продуктів на суму 16,6 мільйона доларів. Порівняно з січнем 2024 року натуральні обсяги експорту зросли на 22%, а грошовий виторг збільшився на 26%.

В Україні не перший рік скорочується поголів'я. Кількість молочних корів скорочується переважно у приватних селянських господарствах. Це пов'язано насамперед із віком тих людей, які утримували цих корів. Але при цьому зростає виробництво молока на молочно-товарних фермах. Поголів'я скорочується, але зростають надої. За першу половину цього року виробництво молока на молочно-товарних фермах збільшилося на 6% порівняно з минулим роком», – зазначила Жупінас.

Як писав AgroPolit.com, Україна імпортує майже на чверть більше молочних продуктів, ніж експортує. Також експерт оцінив рентабельність української молочної промисловості

в