10 вересня 2024, 16:07, Рослинництво

Україна почала переробку соняшнику у рекордних об’ємах

В Україні за підсумками 2023 – 2024 маркетингового року переробили більше 15 мільйонів т насіння соняшнику і цей показник на 9% перевищує результати 2022 – 2023 маркетингового року. Про це повідомляє «АПК-Інформ».

У поточному сезоні показник переробки значно перевищив очікування. За величиною він став другим в історії України після результатів сезону 2019 – 2020 маркетингового року у 15,9 млн т. Серед причин збільшення показників переробки соняшника аналітики називають недооцінений урожай, а також перехідні залишки попередніх років.

Експерти зауважили, що на високому рівні показники переробки трималися майже весь сезон. Вони почали знижуватися з червня через дефіцит пропозиції соняшнику. Фахівці повідомили, що на частині заводів планували додатково завантажити потужності ріпаком, однак через високу ціну на вказану олійну відмовлялися від переробки, або скорочували програму.

Аналітики підкреслюють, що в таких умовах багато заводів починали профілактичні ремонти раніше запланованого строку та продовжували їх, тому що складнощі з закупівлею сировини продовжувались, незважаючи на те, що збирання соняшнику почалося раніше. Збирати соняшник в Україні почали на початку серпня, що на один – два тижні раніше за середньостатистичні терміни.

Як писав AgroPolit.com, названі головні складові українського агроекспорту в Україні. Також механізм визначення мінімальних експортних цін затверджено КМУ

в