7 вересня 2024, 12:28, Харчова безпека

Очільник Держпродспоживслужби закликав повернути перевірки в Україні в умовах воєнного стану

Голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук заявив, що в умовах воєнного стану в Україні можна залишити мораторій на перевірки для виробників у певних сферах, а для решти – повернути. Про це пише «Укрінформ».

«Сьогодні перевірки можемо проводити виключно за зверненням або якщо встановлено факт харчового отруєння. Зокрема, з початку року за зверненнями громадян було проведено 415 позапланових перевірок, за результатами яких призупинено роботу 10 суб’єктів господарювання, видано 221 припис та передано до суду п’ять матеріалів», – зазначив Ткачук.

Він зауважив, що хоча перевірки часто розглядають як тиск на бізнес, до нього кілька разів зверталися великі бізнес-асоціації з проханням повернути перевірки. Посадовець це пояснює тим, що в Україні сьогодні багато фальсифікату, а через мораторій не контролюється імпорт.

Він додав, що добросовісні бізнесмени не можуть конкурувати з недобросовісними колегами та зазнають збитків. Голова Держпродспоживслужби повідомив, що загалом з початку повномасштабнї війни в Україні провели 10 тисяч перевірок, і дві третини з них ініціювали підприємці. Посадовець впевнений, що мораторій виконав своє завдання – забезпечити роботу бізнесу на початку війни і продовольчу безпеку.

Як писав AgroPolit.com, в Україні планують оцифрувати 17 сервісів Держпродспоживслужби. Також експерт розповів, як в Україні працює система простежуваності від лану до столу.

в