2 вересня 2024, 18:01, Фінанси

Експерт розповів, як підвищення акцизів на пальне в Україні вплине на ціни

У вересні вартість бензину та дизеля суттєво не зміниться, але можливе зростання цін на скраплений газ для автомобілів. Про це заявив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн, пише РБК-Україна.

Експерт не виключає зростання цін на скраплений газ для автомобілів, оскільки тут підвищення акцизів різкіше. За його словами, ціни на автогаз почали поступово збільшуватися в очікуванні нової ставки.

За словами аналітиків, ціни на продукти зростатимуть з кінця вересня. Одна із причин пов'язана з подорожчанням палива. Через це зростуть витрати на логістику. З настанням холодів дорожче паливо використовуватиметься в генераторах, що підніме собівартість продукції.

18 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про підвищення акцизного податку на пальне. 2 вересня президент Володимир Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне . Закон почне діяти, коли його опублікують у офіційному виданні – 2 чи 3 вересня.

Особисто я не впевнений, що ціна на дизель і бензин зросте. Останнім часом закупівельні ціни у світі впали, це створює можливості компенсувати в ціні підвищення податку. Незважаючи на підвищення ціни скраплений газ збереже свою ефективність по відношенню до бензину», – зазначив Сергій Куюн.

Як писав AgroPolit.com, президент підписав закон про підвищення акцизу на пальне. Також збільшення акцизів на пальне принесе бюджету близько трьох мільярдів гривень щомісяця.

в