29 серпня 2024, 13:31, Торгівля

Польські аграрії готують протест через українську малину

Польські аграрії хочуть відновити протести по завершенню польового сезону. Їх непокоїть потік агропродукції з України, який, за словами поляків, руйнує, в тому числі, ринок ягід. Про це повідомляє Radio Maryja.

Польські виробники заявляють, що в закупівлі малини зафіксовано значне падіння закупівельних цін. Вони зауважують, що зараз за кілограм малини вони отримують від 6,5 до 7 злотих (70 – 75 гривень). Це нижче рівня рентабельності. Аграрії побоюються, що закупівельні ціни падатимуть далі.

Виробники підкреслюють, що Польща не може конкурувати з Україною на міжнародному ринку, оскільки собівартість виробництва там значно нижча. Українці не зобов'язані відповідати суворим екологічним стандартам ЄС. Фермери не виключають, що повернуться до протестів після завершення польових робіт.

Це кілька тисяч тонн – так припускають виробники. Останнім часом спостерігалося значне зниження закупівельних цін, що явно спричинене імпортом з України. Це велика проблема для наших виробників – навіть коли українська малина не йде напряму до Польщі. Ягоди зі Сходу йдуть в інші країни. Уведення лімітів залежить від нашої влади. Принаймні так вважають виробники», – заявив Сильвестр Дзєвульський з Люблінської сільськогосподарської палати.

Як писав AgroPolit.com, Угорщина вимагає особливих правил для українського агроекспорту в ЄС. Також експерти порівняли ціни на борщ в Польщі та Україні.

в