29 серпня 2024, 08:30, Торгівля

Україна може побити антирекорд по експорту соняшникової олії

За 25 днів серпня експорт соняшникової олії з України становив близько 200 тис. т, що на 45% менше показника за аналогічний період червня. Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

За попередньою оцінкою аналітиків агентства, обсяг експорту даного продукту за весь серпень може стати найменшим місячним показником за більш ніж 2 роки. Це зумовлено скороченням переробки соняшнику в країні через дефіцит пропозиції сировини. Усього з вересня по 25 серпня 2023/24 МР з України було експортовано трохи більше 6,23 млн т, що стало одним із найбільших обсягів для вказаного періоду.

Основним напрямком експорту української олії в поточному сезоні став Євросоюз, куди було відвантажено рекордний обсяг — майже 3,7 млн т. У вересні поточного року, скоріш за все, не відбудеться суттєвого приросту експорту соняшникової олії з України.

Це зумовлено низькою пропозицією соняшнику на внутрішньому ринку як старого, так і нового врожаю, що суттєво ускладнює формування сировинної бази. Незважаючи на більш ранній початок збирання олійної, що стартував ще на початку серпня, пропозиція соняшнику залишалася дуже обмеженою. Через це більшість переробних підприємств продовжували терміни ремонтно-профілактичних робіт, плануючи розпочати роботу не раніше вересня.

Як писав AgroPolit.com, Україна розширить Grain From Ukraine на інші країни. Також Україна почала відправляти соняшникову олію через Grain from Ukraine.

в