27 серпня 2024, 13:30, Торгівля

Угорщина вимагає особливих правил для українського агроекспорту в ЄС

Угорщина зберігатиме заборону на ввезення української сільгосппродукції, проте дозволяє її транзит і лобіюватиме в Євросоюзі розроблення правил, що враховують інтереси угорських фермерів. Про це заявив міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

Надь зазначив, що запроваджені Брюсселем заходи автономної торгівлі (АТМ) триватимуть до 5 червня 2025 року. Угорщина зацікавлена в тому, щоб Європейський Союз розробив правила, що враховують інтереси угорських фермерів. Надь висловив сподівання, що війна закінчиться якнайшвидше та у найнадійніший спосіб.

«Угорщина усвідомлює, що безперебійність експорту сільськогосподарської продукції надзвичайно важлива для України, оскільки це один із найбільших доходів бюджету для функціонування країни. Однак в інтересах угорських фермерів наша країна продовжує зберігати заборону на імпорт української сільгосппродукції. Водночас перевезення, як і раніше, дозволені, тому українська продукція може потрапити на ринки-одержувачі не тільки морським транспортом, а й наземним шляхом Необхідно вести діалог, щоб можна було дати відповіді на виклики, що стоять перед сільським господарством», — зазначив Іштван Надь.

Як писав AgroPolit.com, транспортний безвіз між Україною та Норвегією продовжили. Також пропускні пункти на кордоні України та Польщі працюватимуть за новими правилами.

в