23 серпня 2024, 11:02, Тваринництво

В Україні свинарі втрачають гроші через спалахи АЧС та спеку

На цьому тижні середньозважена ціна кілограму свинини живою масою склала 58,2 грн/кг чи на 6% нижче за показник минулого тижня. Про це повідомили в Асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Основною причиною зниження цін закупівлі живця забійних кондицій оператори вважають регіональну диспропорцію між його пропозицією та попитом, спеку та спалахи АЧС. Минулотижневі цінові перемовини між операторами ринку живця завершилися переглядом цін закупівлі на 3 – 4,5 грн за кг у бік пониження.

У більшості випадків, ціна тяжіла до позначки 58 грн за кг, хоча на Сході фіксували нижчі ціни, а на Заході вищі. Середньозважена ціна кілограму свинини живою масою склала 58,2 грн за кг чи на 6% нижче за показник минулого тижня.

Представники м'ясопереробки поки не готові озвучувати цінові очікування через різносторонній вплив ринкових чинників. На думку заготівельників, за подальшого просідання котирувань на Сході країни, цінам у інших регіонах буде важче втриматися на досягнутому рівні.

Оператори констатують, що повернення спеки цього тижня вже мало негативний вплив на пропозицію живця. Частина свиногосподарств або просить перенести відвантаження товарних партій на кінець тижня, або змушені реалізувати тварин меншою за звичну товарну масу.

Як писав AgroPolit.com, експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі. Також торгова війна між Китаєм та ЄС вдарила по свиням.

 

в