10 серпня 2024, 12:02, Фінанси

В Україні складається непогана цінова кон’юнктура на зернові

В Україні через нормалізацію торгівлі і зниження логістичних витрат склалася позитивна цінова кон’юнктура на зернові. Про це заявив торговий представник України Тарас Качка, пише «Укрінформ».

«Складається непогана цінова кон’юнктура на зернові. Вона непогана у порівнянні. Адже 2022 року експортери були в розпачі: через заблоковану логістику ціни на міжнародному та на внутрішньому ринках відрізнялися в чотири рази, збіжжя всередині країни для подальшого експорту іноді продавали дешевше за собівартість. Тому порівняно з тими часами тепер маємо досить істотне зростання», – зазначив Тарас Качка.

За його словами, вартість перевалки нормалізується, логістичні витрати зменшуються, тому ціна для фермера стає привабливішою. Тарас Качка зазначив, що на формування цін на різні товари впливають чинники, пов’язані з можливими неврожаєм як в Україні, так і в інших регіонах світу.

Торговий представник повідомив, що аномальна спека на деяких культурах позначилася згубно, а на деякі – позитивно. За його підрахунками, урожай основних експортних культур в Україні буде в тих же обсягах, як і торік. Тарас Качка визнав, що в певних сегментах значного скорочення не уникнути.

Як писав AgroPolit.com, в Україні аграрії незадоволені роботою Держпродспоживслужби. Також експерти розповіли про зміну зарплат та бонусів в агробізнесі в 2024 році.

в