11 серпня 2024, 09:43, Рослинництво

Спека може залишити Європу без вина

Рекордні температури в Угорщині змусили деяких виноробів країни розпочати збирання винограду на початку серпня, на місяць раніше, ніж зазвичай. Про це пише Independent.

Зміна клімату серйозно впливає на відому виноробну галузь країни, оскільки підвищення температури може зробити Угорщину занадто спекотною для виробництва білого вина, включаючи відоме токайське.

Звіт Національної метеорологічної служби показав, що липень був найспекотнішим в Угорщині від початку відстеження температури у 1901 році. У виноробних регіонах Угорщини спостерігалося збільшення на 25% градусів-днів – показник, що вказує на накопичення тепла, поки врожай не досягне зрілості.

Угорським виробникам можливо доведеться перейти на виробництво червоного вина. Зараз понад дві третини таких виробників вирощують виноград для білих вин. Угорські винороби вважають, що вони зможуть адаптуватися до клімату, що змінюється, і продовжувати виробництво традиційних білих вин з деякими змінами в найближчі десятиліття.

Винороби регіону Токай у східній Угорщині, відомого своїми фірмовими солодкими токайськими винами пізнього врожаю, також стурбовані спекотним літом. Слід зазначити, що 21 липня кліматологи зафіксували найспекотніший день за всю історію.

Як писав AgroPolit.com, в Україні прогнозують перебої з хлібом. Також фермери в Україні можуть отримати компенсації збитків від африканської чуми свиней.

в