7 серпня 2024, 08:30, Торгівля

Експерти назвали причини конкурентоспроможності української свинини в світі

У липні експорт свинини з України другий місяць поспіль перевищив імпорт. Про це повідомили в асоціації «Свинарі України».

В аналітичному відділі асоціації зазначили, що у впродовж другого літнього місяця імпорт продовжив скорочення, а експорт навпаки пожвавився. У липні до України завезли 150 т свинини, що на 23% менше ніж місяцем раніше. Обсяги експорту свинини за місяць склали 400 т, перевищивши червневий показник більш ніж на 36%.

Сумарні показники зовнішніх поставок та надходжень поступово зближуються. Імпорт свинини за 7 місяців року склав 1,78 тис. т, експорт — 1,64 тис. т. У валютному вираженні розбіжність не перевищує 10% чи $0,4 млн.

Причиною паритетності торгових потоків аналітики вважають цінову ситуацію на українському ринку свинини. В асоціації зазначили, що хоча у липні середня ціна закупівлі свинини незначно перевищила червневий показник, загалом котирування залишаються на низькому рівні.

Це формує органічний вхідний бар’єр для імпорту та слугує причиною зниження середньої митної вартості імпортованої продукції, яка просідала на 30 центів за кг упродовж останніх двох місяців, опустившись у липні нижче дводоларової позначки. Це підтримує конкурентоспроможність української свинини на зовнішніх ринках.

Як писав AgroPolit.com, торгова війна між Китаєм та ЄС вдарила по свиням. Також в Україні відсутність світла вплинула на ціни м’яса.

в