3 серпня 2024, 10:48, Держпідтримка

В Україні розшилири програму підтримки аграріїв

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про посилення програми «єРобота», в рамках якої буде розширено перелік регіонів для посадки черешні, персика та абрикоса, а винороби зможуть скористатися грантами, аби мати змогу висаджувати власні виноградники. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Буде прибрано умову, що при висадці виноградників треба встановлення системи зрошення. Для підтримки невеликих господарств передбачена окрема субсидія. Малі фермери зможуть отримувати 4 тисячі грн на 1 гектар угідь, де вони працюють.

У бюджеті на цю програму передбачено 1,2 млрд грн. Перша хвиля заявок вже минула, і за нею будуть нараховані виплати для майже 3,5 тисячі агровиробників.

Держава на сьогоднішній день підтримує аграріїв за трьома ключовими напрямками. Перший — це фінансові програми, зокрема гранти, компенсації та пільгові кредити. У межах програми «єРобота» запустили гранти на створення нових садів та теплиць. Вже виплатили 1 млрд грн грантів. Посадили 2,7 тисячі гектарів нових садів, заклали 70 гектарів нових теплиць.

Ключовим механізмом підтримки аграріїв є пільгові кредити. Цього року за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» надано 26,5 млрд грн позик для більш ніж 5,6 тисячі аграріїв.  

Як писав AgroPolit.comрашисти крадуть з України новий врожай. Також в Україні зростуть мінімальні ціни на алкоголь.

в