31 липня 2024, 11:16, Держпідтримка

Україна отримала $510 млн для підтримки аграріїв

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Ініціативи стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) за два роки залучило понад $510 млн від приватного сектору та міжнародних донорів на підтримку українських агровиробників. Про це йдеться в повідомленні USAID.

Загалом уряд США вклав у цю ініціативу $350 млн. AGRI-Україна, яка була започаткована у липні 2022 року, вже допомогла понад 14 тис. українських аграріїв, що складає 32% зареєстрованих у країні агровиробників, отримати необхідні ресурси, такі як насіння, добрива, засоби захисту рослин, доступ до складських приміщень і фінансових ресурсів.

Це дозволило зібрати врожаї і забезпечити додатковий дохід у понад $90 млн завдяки збільшенню виробництва кукурудзи та соняшника на 430 тис. тонн. Коли рф намагалася заблокувати експорт української агропродукції через чорноморські порти, AGRI-Україна сприяла підготовці альтернативних експортних маршрутів, зокрема через порти на річці Дунай і пункти перетину сухопутних кордонів.

Завдяки цим заходам було експортовано 62 млн тонн агропродукції, що принесло українській економіці понад $17 млрд.

Внески у $510 млн, надані приватним сектором і міжнародними донорами, втричі перевищили початковий цільовий показник, встановлений USAID. Минулого року AGRI-Україна розширила коло своїх партнерів, серед яких 26 українських агрокомпаній, американська компанія з виробництва насіння Gowan Seed, міжнародні фінансові інституції, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку, а також уряди Республіки Корея та Японії.

У травні USAID презентувало нову програму USAID Harvest, націлену на інвестування в майбутнє аграрного сектору України у розмірі понад 250 млн доларів. За даними Мінагрополітики, значна кількість фермерів проходять третій сезон лише завдяки підтримці, яка надається проектами USAID.

Як писав AgroPolit.com, в Україні з’явився свіжий прогноз цін на полуницю. Також між Азербайджаном та Україною готують запуск поромної переправи.

в