28 липня 2024, 16:48, Торгівля

В Україні через сонячні удари у корів дорожчає молоко

В Україні у другій половині липня підвищилися закупівельні ціни на молоко-сировину в основному через сильну спеку й скорочення пропозиції. Про це повідомили в Асоціації виробників молока.

Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку на 20 липня склала 14,12 грн/кг без ПДВ. Вищий ґатунок в середньому коштує 14,12 грн/кг без ПДВ. Середня ціна на молоко першого ґатунку становила 13,20 грн/кг без ПДВ.

Середньозважена ціна трьох ґатунків склала 13,81 грн/кг без ПДВ, що на 37 коп. більше, ніж місяць тому. Закупівельні ціни в Україні зросли під впливом сильної спеки, яка призвела до зниження продуктивності корів та скорочення обсягів надою, особливо в господарствах населення. Пропозиція молока-сировини на внутрішньому ринку скорочується, а попит зростає.

Аномальна спека разом з дефіцитом електроенергії внаслідок ракетних ударів рф по об’єктах енергетики вплинули на скорочення виробництва молока на молочно-товарних фермах. Збільшилась кількість теплових ударів у корів через нестабільну роботу вентиляційних систем на фермах внаслідок перебоїв з електропостачанням, що призвело до зниження продуктивності тварин.

У червні 2024 року загальні обсяги зовнішньої торгівлі молокопродуктами становили $37,4 млн і зросли на 1,0% у порівнянні з минулим місяцем та склали 90,4% показника квітня. Обсяги експорту молочної продукції у червні становили 19,2 млн дол. (+2,8%) проти рівня травня та на 12,3% перевищили показник квітня.

Імпорт у червні становив 18,3 млн дол. порівняно до травня і на 25% менше показника квітня. Сальдо експорту-імпорту молокопродуктів за червень було позитивним — 0,92 млн дол. проти 0,23 млн дол. у травні. Обсяги імпорту у вартісному виразі у травні та червні не перевищували обсяги експорту.

Як писав AgroPolit.com, стало відомо, що відбувається на польському кордоні. Також в Польщі можуть запровадити державний збір на торгівлю українським зерном.

в