26 липня 2024, 13:31, Рослинництво

В Україні різко подорожчали кавуни

Українські виробники кавунів здобули можливість підвищити відпускні ціни на свою продукцію і станом на 24 липня кавуни відвантажують за 7-15 грн/кг ($0,17-0,36/кг). Це в середньому на 23% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Про це свідчать дані проекту EastFruit.

Подорожчання у цьому сегменті аналітики ринку пов'язують із скороченням пропозиції кавунів із місцевих господарств. Через високу температуру повітря та посуху, які вже який тиждень спостерігаються в більшості регіонів країни, частина врожаю загинула в полях

Проте гравці ринку вважають таку ситуацію тимчасовим явищем. За їхніми словами, щойно жнив відновиться, пропозиція кавуна на ринку зросте, що призведе до стрімкого цінового зниження. У той же час через сонячні опіки якість кавунів у полях помітно погіршилася, а отже, суттєво збільшиться відсоток некондиційної продукції, яку фермери прагнутимуть реалізувати якнайшвидше.

Пропозиція баштанних на внутрішньому ринку може збільшитися внаслідок того, що деякі господарства в центральних та західних областях лише приступають до масового збирання кавунів.

Зараз кавуни в Україні пропонуються до продажу в середньому на 52% дешевше, ніж у другій половині липня 2023 року.

Як писав AgroPolit.com, Україну очікує найбільший в історії провал з кавунами. Також в Україні зібрали 29 млн т овочів.

Слід зазначити, що ціна на картоплю в Україні продовжує стрімко знижуватись. Йдеться про овочі цьогорічного врожаю. Вартість овочів падає через велику пропозицію в той час, як покупці не біжать скуповувати картоплю. Щоправда, навіть зниження цін не дає очікуваного ефекту. Ціни на лохину в Україні продовжують падати. Ягоду вже продають по 120-130 гривень за кілограм.

в