17 липня 2024, 11:00, Фінанси

Ukraine Facility: Україна виконала умови для отримання 4,1 млрд євро

Україна виконала всі індикатори другого кварталу в рамках Ukraine Facility і відправила запит Єврокомісії на отримання квартального траншу у 4,1 млрд євро. Про це заявила перший віцепрем'єр — міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, Україна, зокрема, вже схвалила план цифровізації Держмитслужби, Бюджетну декларацію на 2025 – 2027 роки та План заходів щодо реалізації Дорожньої карти з реформування управління публічними інвестиціями.

Серед інших виконаних індикаторів — призначення нового керівника Національного агентства запобігання корупції (НАЗК), перегляд нормативно-правової бази щодо Бюро економічної безпеки (БЕБ), затвердження Інтегрованого національного плану з енергетики та клімату.

Було ухвалено Стратегію термомодернізації будівель на період до 2050 року і план заходів щодо її реалізації та набули чинності Стратегія протимінної діяльності на період до 2033 року, а також закон про корпоративне управління для держкомпаній.

Ukraine Facility — інструмент, що передбачає можливість отримання Україною у 2024−2027 рр. фінансової та технічної допомоги ЄС на 50 млрд євро. З них на бюджетну підтримку виділяють 38,27 млрд євро (з них EUR5,27 млрд у вигляді грантів), в інвестиційний фонд — EUR6,97 млрд, на технічну та адміністративну підтримку — EUR4,76 млрд.

Тепер партнери мають розробити та підтвердити звіт про виконання Україною індикаторів другого кварталу. Далі країни-члени ЄС мають затвердити рішення про надання коштів Україні. Ми щиро сподіваємося на позитивну оцінку і те, що зможемо у вересні отримати ці необхідні кошти. Попереду ще багато роботи. У третьому кварталі необхідно виконати ще 9 індикаторів. І завдяки цьому ми зможемо отримати додаткові EUR4 млрд у листопаді цього року. Загалом цього року ми сподіваємося на EUR16 млрд підтримки від ЄС», — зазначила Свириденко.

Як писав AgroPolit.com, українські аграрії витримали логістичний виклик і зможуть платити менше. Також Україна отримала 1,9 млрд євро в рамках Ukraine Facility.

в