10 липня 2024, 08:30, Земля

В Україні втричі зростуть ставки оренди землі

Фонд аграрних інвестицій очікує, що завдяки онлайн-аукціонам з оренди державних земель сільськогосподарського призначення, які планують запустити найближчим часом, ставки зростуть приблизно втричі. Про це голова фонду Ярослав Ярославський розповів в інтерв'ю LIGA.net.

Стартова ставка – 12% річних від нормативної грошової оцінки ділянки. В середньому це – від 3,5 до 4 тис. грн за гектар на рік. Переможцем стане той, хто запропонує найбільшу ставку. Процес торгів буде такий самий, як і для комунальних земель, що вже є на Прозорро – три раунди.

Терміни суборенди – 14 років для полів під однолітні культури та 25 років для багаторічних рослин. На онлайн-аукціони з оренди землі планують виставити 2052 ділянки у 20 областях. Торги відбуватимуться у Прозорро.Продажі, де буде створено окремий розділ Land Bank. Один лот – це одна ділянка. Їх площа від 1 га до 4 тис. га – це максимальний розмір ділянки.

«Ми аналізували статистику Прозорро за комунальними землями. Середня ставка на конкурсах там зростає до 10 тис. грн – це і є наш орієнтир. Але ж у нас різні регіони, різні ризики – є західні області, а є Харківщина та Сумщина. Тому ринок покаже різницю в попиті на землю», – пояснив Ярославський.

Як писав AgroPolit.comСловаччина продовжить забороняти українську агропродукцію. Також в Україні продали вже 567 тис. га землі.

в