9 липня 2024, 18:01, Рейдерство

В Україні агрофірму російського олігарха продали з четвертої спроби

Четверта спроба продажу конфіскованої у російського олігарха Михайла Шелкова агрокомпанії «Інвестагро» виявилася успішною – її придбали за 27 мільйонів гривень. Про це стало відомо із системи Prozorro.Продажі.

За відсутності конкуренції переможцем з пропозицією у 27 млн грн стало ТОВ «Агропромислова компанія Дніпроагро», яке зареєстроване на Сергія Крячека та Дмитра Гулецького. Останній – генеральний директор Dnipro Agro Group, що належить братам Василю та Євгену Астіону.

Попередній аукціон зі стартовою ціною 48,9 млн грн визнано таким, що не відбувся. «Інвестагро» – діючий сільськогосподарський виробник, розташований у Дніпропетровській області. Підприємство орендує 226 земельних ділянок загальною площею майже 1483 га та має статутний капітал 300 тис. грн. Основний вид діяльності підприємства – вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур. Воно вирощує кукурудзу, соняшник, просо, ріпак, пшеницю, ячмінь у Синельниківському районі Дніпропетровської області.

За підсумками 2023 року, «Інвестагро» отримало 132 000 грн чистого прибутку, за перший квартал 2024 року – 160 тис. грн збитку. Компанія не має простроченої кредиторської заборгованості. У її власності є 25 об'єктів нерухомого майна та 13 транспортних засобів.

Кошти, отримані від продажу цього активу, будуть спрямовані до фонду ліквідації наслідків збройної агресії РФ, з якого фінансуються проєкти з відновлення України. Рішення про конфіскацію активів російського олігарха Михайла Шелкова в Україні, зокрема «Інвестагро», «ВСМПО Титан Україна»‎ та «Тай-Мінералс», ухвалив 23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд. Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила апеляційну скаргу Міністерства юстиції України та стягнула в дохід держави активи Шелкова.

Як писав AgroPolit.comДунай може стати внутрішньою річкою ЄС. Також Європейці не зможуть купувати українську землю до закінчення війни.

в