8 липня 2024, 18:02, Рейдерство

Рашисти крадуть з України новий врожай: що відомо

Російські окупанти вивезли з тимчасово окупованої Донеччини понад 80 тисяч тонн українського зерна нового врожаю. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

З початку року окупанти здійснили понад 15 рейсів з викраденим українським збіжжям з тимчасово окупованих територій України до Росії, використовуючи порт Маріуполя. Зазначається, що викрадення українського зерна з тимчасово окупованих територій здійснюються під керівництвом російських військових та місцевих колаборантів.

Активісти «Кібер Спротиву» отримали доступ до електронної пошти Захарія Джіоєва, високопосадовця російського агентства, відповідального за вивезення вкраденого зерна, що підтверджує причетність російської влади до цих злочинів.

Після оголошення анексії чотирьох областей України, російський уряд ухвалив постанову № 2535, яка встановила квоти на вивезення сільськогосподарської продукції з окупованих територій, надаючи митні пільги, та визначила механізм для експорту цієї продукції.

Протягом 2023 року російські окупанти вивезли з тимчасово окупованих українських територій приблизно 5 млн т зерна. За квотною системою, створеною російською владою, російські експортери вивезли з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн зерна, вартістю 6,2 мільйона євро.

Як писав AgroPolit.com, росія може влаштувати продовольчу диверсію на ринку пшениці. Також в Україні аграрії будуть судитися з УЗ через монополію.

в