8 липня 2024, 13:31, Фінанси

В Україні необхідно запустити програму страхування воєнних ризиків в АПК

В Україні вже зараз необхідно запустити програму страхування воєнних ризиків в агропромисловому комплексі за підтримки міжнародних страхових компаній. Про це заявив народний депутат України, заступник голови комітету парламенту з питань аграрної та земельної політики Степан Чернявський в своєму блозі на AgroPolit.com.

За словами нардепа, спроби розвивати цей напрямок вже можна спостерігати в Україні. Чернявський нагадав, що американська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) оголосила про виділення $150 млн на страхування політичних ризиків для підтримки українського аграрного експорту.

Представник аграрного комітету згадав і те, що USAID надала грант в ₴1 млн для страхування врожаю малих фермерів. Чернявський визнав, що агросектору потрібні значно більші гроші, але підкреслив, що процес страхування воєнних ризиків розпочався.

Він запропонував створювати страхові альянси з міжнародними компаніями для перестрахування воєнних ризиків українських аграріїв. За його словами, підтримка міжнародних страхових компаній дозволить українським та іноземним інвесторам активніше вкладати кошти в український агросектор.

Україна потребує сьогодні потужної кооперації з міжнародними страховими компаніями для запуску програми страхування воєнних випадків в АПК. Це стане поштовхом для збільшення інвестицій в агросектор. Вартість такого агрострахування може коливатися в межах ставок, які ми побачили при роботі зернового коридору. Тоді вартість страховки фрахту в Чорному морі становила 4% (від вартості партії поставки), а пізніше зменшилась до 2%. Упевнений, що такий досвід можна повторити із страхуванням воєнних ризиків для українського агросектору», – зазначив Степан Чернявський.

Детальніше про позицію нардепа читайте в матеріалі: «Як Україні зберегти свій АПК та нагодувати світ?».

Як писав AgroPolit.com, росія може влаштувати продовольчу диверсію на ринку пшениці. Також в Україні аграрії будуть судитися з УЗ через монополію.

в