2 липня 2024, 18:09, Харчова безпека

В Україні обіг харчових добавок буде відбуватися за стандартами ЄС – законопроєкт

Законопроєкт №11389, який має запровадити в Україні європейські норми в обігу харчових добавок внесли до Верховної Ради. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Повна назва документу: «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення регулювання виробництва та обігу харчових доповнювачів»

Проєктом акта передбачено привести термін «дієтична добавка» у відповідність до вимог Директиви, встановити процедуру надання повідомлень про введення їх в обіг, ведення переліку таких повідомлень і розміщення його на офіційному веб сайті компетентного органу.

Пропонується передбачити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я щодо затвердження переліку вітамінів і мінеральних речовин, а також інших речовин і їх максимально допустимих доз, що дозволені до застосування у харчових доповнювачах.

Пропонується посилити відповідальність за виробництво та реалізацію харчових доповнювачів, що не відповідають вимогам законодавства.

Реалізація проєкту акта матиме вплив на громадське здоров’я, шляхом запобігання шкідливого впливу незареєстрованих лікарських засобів, що реалізуються під видом дієтичних добавок; ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави шляхом запровадження прозорих, дієвих механізмів регулювання виробництва та обігу дієтичних добавок.

Дієтична добавка це харчовий продукт, який:

  • є концентрованим джерелом поживних речовин;
  • виготовляється у формі капсул, пастилок, пігулок та саше, ампул з рідинами, пляшок для крапельного дозування чи в інших формах рідин та/або порошків;
  • призначений для споживання в невеликих визначених кількостях;
  • споживається як доповнення до звичайного харчового раціону окремо або в комбінації з іншими харчовими продуктами.

Як писав AgroPolit.com, в Україні назвали три умови для економічного бронювання працівників. Також через повну блокаду кордону з Польщею Україна втратить 7,7 млрд грн.

в