30 червня 2024, 15:58, Торгівля

Євросоюз потрапив у катастрофічну залежність від російських добрив

Потік дешевих російських добрив може витіснити європейських виробників із бізнесу, що загрожує довгостроковій продовольчій безпеці. Про це пише Financial Times.

Третина імпорту карбаміду, найдешевшої форми азотних добрив, надходить до ЄС із рф. У 2023 році обсяг постачання наблизився до рекордного рівня. Імпорт російського карбаміду в Польщу зріс майже до $120 млн порівняно з трохи більш ніж $84 млн у 2021 році.

Продаж російського природного газу до Європи значно скоротився з 2022 року. Однак імпорт деяких видів добрив, як-от карбамід, навіть збільшився після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Дешеві добрива допомогли європейським фермерам, але виробникам добрив у регіоні важко конкурувати.

Європа потрапляє у залежність від російських добрив. Західні санкції передбачають винятки для російського експорту продовольства та добрив, щоб не зашкодити продовольчій безпеці. Європейські виробники стверджують, що Москва використовує цю лазівку для фінансування своєї військової скарбнички.

Експерт з питань продовольчої безпеки Chatham House Тім Бентон вважає, що європейські виробники вже давно скаржаться на переваги, які їхні російські колеги одержують від дешевшого природного газу. Але їхні аргументи набули більшої ваги після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Бентон додав, що британське та європейське сільське господарство може зашкодити, якщо континент стане залежним від імпорту з рф та інших «потенційних ворогів».

Нас зараз наповнюють добрива з Росії, які значно дешевші за наші добрива, з тієї простої причини, що вони платять копійки за природний газ порівняно з нами, європейськими виробниками. Якщо політики не діятимуть, виробничі потужності Європи зникнуть», – заявив гендиректор найбільшого виробника аміаку в Німеччині SKW Stickstoffwerke Piesteritz Петро Цингр.

Як писав AgroPolit.comЄвросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру. Також вторгнення рф в Україну призведе до світових продовольчих війн.

в