28 червня 2024, 08:34, Земля

У Земельного банку з’явився керівник

Фонд державного майна України призначив Ярослава Ярославського на посаду керівника державного підприємства «Фонд аграрних інвестицій». Про це повідомили в ФДМУ.

Підприємство займатиметься реалізацією проєкту «Земельний банк». Новий керівник «Фонду аграрних інвестицій» Ярослав Ярославський — управлінець з багаторічним досвідом. Він 8 років очолював ДП «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою». Під його керівництвом підприємство  стало найбільшим в Україні надавачем землевпорядних послуг.

З 2011 по 2016 роки Ярославський працював на керівних посадах в системі Держгеокадастру. Має технічну та землевпорядну освіту. Кандидат технічних наук, академік Академії наук прикладної радіоелектроніки. Входить до складу робочої групи з питань реалізації проєкту Земельний банк від початку його впровадження.

У «Фонді аграрних інвестицій» Ярослав Ярославський займатиметься реєстрацією державних сільгоспземель та організацією їх передачі в користування через прозорі механізми аукціонів оренди землі.

Фонд держмайна розпочав реалізацію проєкту Земельний банк у 2023 році. Він є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік.

Земельний банк має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі». Це забезпечить ринкову вартість оренди, яка буде залежати від розташування, якості ґрунту та наявності інфраструктури. Початкова ціна складатиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ уже провів відповідну роботу: здійснив інвентаризацію державних земельних активів; виділив частку, яка належить Фонду; визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. В середині червня уряд передав Фонду держмайна України понад 104 тисячі га землі для запуску «Земельного банку».

Як писав AgroPolit.com, ФДМУ отримав землі для старту Земельного банку. Також особливо цінні землі хочуть передати військовим частинам.

в