27 червня 2024, 18:01, Торгівля

Спростування інформації Financial Times: ЄС не буде вводити обмежень на агропродукцію з України

Український уряд перевірив інформацію ЗМІ про можливе запровадження ЄС захисних мит на нові українські товари та не підтвердив її. Про це заявила віцепрем'єр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина у Брюсселі, пише «Європейська Правда».

Під час робочого візиту до євроінституцій Стефанішина наголосила, що Євросоюз не має планів щодо запровадження нових мит на українські товари. За її словами, інформація, поширена Financial Times про можливе відновлення мит на імпорт українського цукру та яєць з 28 червня, виявилася неправдивою.

У виданні раніше повідомили, що з п’ятниці Євросоюз має намір відновити тарифи на імпорт українського цукру та яєць, використовуючи «аварійне гальмо», призначене для заспокоєння фермерів, які протестували в усьому ЄС на початку 2024 року.

Виконуючий обов’язки міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький також повідомив, що Єврокомісія може найближчими днями запровадити ввізні мита на українські яйця, оскільки Україна вичерпала квоти на постачання цього товару до ЄС. За його словами, Україна вже вичерпала цьогорічні квоти на експорт цукру і вівса до Євросоюзу.

Що стосується цукру, його імпорт знаходиться під пильним наглядом виконавчої влади ЄС. Два джерела, поінформовані про це питання, відзначили цукор як ймовірного кандидата на контроль, заявивши, що імпорт цього товару вже перевищуює межу екстреного гальмування.

Слід зазначити, що 13 травня Рада ЄС продовжила тимчасові преференції для України в торгівлі ще на рік — до 5 червня 2025 року. В ЄС передбачили механізм екстреного гальмування для чутливих товарів, зокрема меду, круп, кукурудзи, м'яса птиці, яєць, вівса, якщо імпорт перевищить встановлені обсяги.

«Жодних нових рішень щодо повернення мит на українські товари з боку ЄС на сьогодні не планується», – заявила Ольга Стефанішина.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру. Також вторгнення рф в Україну призведе до світових продовольчих війн.

в