27 червня 2024, 13:30, Торгівля

Євросоюз застосував екстрені обмеження на ввезення українських яєць та цукру

З 28 червня Євросоюз має намір слідом за вівсом затвердити поновлення тарифів на імпорт українського цукру та яєць. Про це повідомляє Financial Times.

Тарифи становитимуть 419 євро за тонну білого цукру та 339 євро за тонну цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кілограм. ЄС планує використовувати "екстренне гальмо", покликане заспокоїти європейських фермерів.

Минулого тижня було відновлено тарифи для українського вівса у розмірі 89 євро за тонну, які діятимуть до червня 2025 року. Аналогічне рішення щодо яєць та цукру має бути прийняте 28 червня.

Імпорт вівса досяг встановленого ЄС верхньої межі – з 1 січня було імпортовано понад 6440 т. Яйця та цукор також досягли затвердженого максимуму. Відновлення тарифів показує, наскільки складними будуть переговори Києва щодо вступу до Світової організації торгівлі. Україна є сільськогосподарською державою, яка може виробляти продукти харчування дешевше, ніж країни-члени ЄС, і все одно стане головним отримувачем субсидій.

Торговий представник України Тарас Качка повідомив, що тарифи відповідають чинній угоді, але український уряд веде переговори з Брюсселем. Брюссель погодився скасувати всі тарифи та квоти на імпорт українських продуктів харчування у червні 2022 року. Відтак безмитний доступ для України продовжили ще на рік. Проте з 2023 року фермери низки європейських країн поскаржилися, що надлишок українського імпорту витісняє їх із ринку. Ці країни в односторонньому порядку наклали ембарго на багато товарів, дозволивши лише транзит.

У травні 2024 року ЄС схвалив продовження "торговельного безвізу" для України до 5 червня 2025 року. Проте блок передбачив захист фермерів ЄС щодо певних чутливих сільськогосподарських продуктів. Йдеться про новий автоматичний захисний механізм, який зобов'яже Єврокомісію повторно запровадити квоти.

Як писав AgroPolit.comекстремальна погода в Чорноморському регіоні може знищити урожай. Також транспортний безвіз між Україною та ЄС містить сім нововведень.

в